بررسی علل بروز دیسک کمر در زنان و مردان
علت دیسک کمر میتواند به دلیل تغییر در ساختار دیسک نرمال ایجاد میشود. بیشتر اوقات، بیماری دیسک در نتیجه پیری و خرابی طبیعی که در داخل دیسک رخ میدهد، ایجاد میشود. گاهی اوقات، آسیب شدید میتواند باعث فتق دیسک طبیعی شود و گاهی آسیب ممکن است باعث بدتر شدن فتق دیسک شود. همچنین با افزایش سن، دیسکها ممکن است کلسیفیه شوند (رسوب کلسیم) و سخت شوند و انعطافپذیری آنها کاهش یابد. در این مطلب از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به مطالعه و بررسی علل بروز دیسک کمر در زنان و مردان خواهیم پرداخت.
عوامل تشدید کننده دیسک کمر
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به فتق دیسک کمر را افزایش دهند عبارتند از:
- سن
- جنسیت
- فعالیت شدید
- چاقی
- سیگار کشیدن
- سابقه خانوادگی
- فعالیت کم
این مطلب را نیز بخوانید : درمان دیسک کمر به کمک انواع ماساژ
سن
شایعترین عامل خطر بین ۳۵ تا ۵۰ سالگی است. در بسیاری از موارد، فتق دیسک با پیری طبیعی ستون مهرهها همراه است. در کودکان و بزرگسالان، دیسکها دارای محتوای آب بالایی هستند. با بالا رفتن سن، دیسکهای مهرهای شروع به خشک شدن و ضعیف شدن میکنند. آنها شروع به کوچک شدن و فاصله بین مهرهها کاهش مییابد. این روند طبیعی پیری، دژنراسیون دیسک نامیده میشود.
جنسیت
میزان شیوع فتق دیسک در مردان حدود دو برابر زنان میباشد.
فعالیت شدید
خطر فتق دیسک کمر با انجام کارهایی که به فعالیت فیزیکی شدید نیاز دارد، بیشتر است. اگر به طور مکرر انجام شود، کشیدن، هل دادن و چرخاندن میتواند خطر را افزایش دهد. استفاده از تکنیکهای ایمن برای حمل و جابجایی اشیا میتواند به محافظت از کمر کمک کند.
اگر فرد برای حمل وزنههای سنگین، از عضلات پشت برای بلند کردن اجسام سنگین به جای ماهیچههای پا استفاده کند، میتواند باعث فتق دیسک شود. چرخاندن بدن در حین بلند کردن یک جسم نیز میتواند کمر را آسیبپذیرتر کند.
چاقی
کارشناسان بر این باورند که حمل وزن اضافی فشار وارده بر ستون فقرات کمری را افزایش میدهد و افراد چاق را مستعد فتق میکند.
سیگار کشیدن
نیکوتین جریان خون را به دیسکهای ستون فقرات محدود میکند که این امر انحطاط دیسک را تسریع میکند و روند بهبودی را با مشکل مواجه میکند. دیسکهایی که در نتیجه سیگار ضعیف شدهاند، کمتر منعطف بوده و احتمال آسیب آنها بیشتر است.
سابقه خانوادگی
یک مطالعه گسترده نشان داد که سابقه خانوادگی فتق دیسک کمر، بهترین پیشبینی کننده فتق دیسک افراد در آینده است.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان را در ایسنتاگرام دنبال کنید
فعالیت کم
شغلهایی که با نشستن طولانی مدت همراه هستند میتواند فشار به ستون و دیسکها را افزایش دهد و از طرفی به دلیل عدم فعالیت کافی در این شغلها عضلات ستون فقرات ضعیف شده و حمایت کافی را نمیتواند ایجاد کند.
به طور کلی اگرچه سن شایعترین خطر است، اما عدم تحرک بدنی میتواند باعث ضعیف شدن عضلات پشت و شکم شود که ممکن است به درستی از ستون فقرات حمایت نکنند. صدمات کمر نیز زمانی افزایش مییابد که افرادی که معمولا فعالیت بدنی ندارند در فعالیتهای بیش از حد سخت شرکت کنند. انجام ورزش منظم برای پیشگیری از بسیاری از شرایط پزشکی، از جمله فتق دیسک، مهم است.
اکثر مردم نمیتوانند علت دیسک کمر خود را مشخص کنند. گاهی اوقات، استفاده از عضلات پشت به جای عضلات ساق و ران برای بلند کردن اجسام سنگین میتواند منجر به فتق دیسک شود، همانطور که میتواند در حین بلند کردن چرخش و پیچ خوردگی ایجاد کند. به ندرت، یک رویداد آسیبزا مانند زمین خوردن یا ضربه به پشت علت دیسک کمر است.
مطالب پیشنهادی:
مهم ترین علل نامناسب بودن وضعیت بدنی
علت و عوارض انواع بیماری ام اس چیست؟