علل اختلاف میان طول پاها
همه ما در مورد افراد مبتلا به کمر درد شنیدهایم که زمانی که یک نفر به آنها توصیه کرده که چیزی در کفش خود بگذارند تا رانهای آنها همتراز شوند، کمر دردشان بهبود یافته است. خوب، این به این علت است که یک پای برخی از ما بلندتر از پای دیگر است.در این نوشتار از سایت بهترین متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان قصدداریم علل اختلاف میان طول پاها را بررسی کنیم.
“نابرابری اندامها” به معنی نامتقارن بودن دو طرفه در طول اندام پایینی بدن است که به آن اختلاف طول پاها نیز گفته میشود. این عارضه معمولاً باعث ایجاد مشکلاتی در زانو، لگنها، کمر و گردن میشود. ابتلا به این عارضه دلایل متعددی دارد. برخی اختلاف طول پاها دائمی یا “آناتومیک” بوده و برخی از آنها برگشتپذیر و “عملکردی” هستند.
علت کوتاهی پا چیست؟
تفاوت عملکردی به دلیل ناتراز بودن استخوانهای لگن و ستون فقرات یا کشیدگی مکرر عضلات ایجاد میشود. این عارضه را میتوان به روش درمانی کایروپرکتیک و انجام برخی تمرینات ورزشی اصلاح نمود. اگر علت ابتلا به این عارضه کشیدگیهای مکرر عضلانی باشد شما باید عاداتی که باعث کشیدگی عضلات میشوند را تغییر دهید. برای مثال، یکی از بیماران من تعمیرکننده فرش بود. وی طاقههای فرش را به مدت ۱۵ سال روی شانه راست خود گذاشته و حمل میکرد به همین دلیل ستون فقرات او به سمت چپ خم شده بود، لگن او چرخیده بود و پای چپ او ۱.۵ سانتیمتر کوتاهتر شده بود. پس از ۲ ماه انجام درمانهای کایروپرکتیکی و انجام برخی تمرینات ورزشی در منزل، اختلاف طول پاهای او برطرف شده و ستون فقرات او به حالت طبیعی بازگشت! اکنون او برای جابجا کردن فرشها از هر دو شانه خود استفاده میکند.
در حال حاضر او ترجیح میدهد که از هر دو شانه خود استفاده کند زیرا در مورد بدنخود آگاهی بیشتری کسب کرده و از این که دردی ندارد لذت میبرد!
نخست، اجازه دهید که علل شایع ایجادکننده اختلاف پاها را مورد بررسی قرار دهیم. چرا یک پا کوتاهتر میشود؟
علل مادرزادی
این علت شایع نیست اما شامل موارد زیر میشود:
- مفصل رانی که به درستی شکل نگرفته است
- کلاب فوت یا کجی پا
- عضلات و رباطهایی که در قسمت پایین پا به طرز غیرطبیعی شکل گرفتهاند
- اختلالات رشد
این علل بیشتر در دوران کودکی وجود دارند:
- سوکت مفصل ران پا بد شکل میگیرد
- مشکلات موجود در گوی رانها
- رشد نکردن یکی از استخوانهای بلند اندام تحتانی
- صافی کف یکی از پاها
علل اکتسابی
- شکستگی استخوانهای بلند پاها
- عفونتهای استخوانی که باعث توقف رشد طبیعی میشود.
- فلج عضلانی ناشی از ابتلا به عفونتهایی مانند پلی یوئید یا تروما
- آرتروز مفاصل مانند حالتی که ران در یک طرف بدن باعث شود که مفصل در محل غیرعادی نگه داشته شود.
علل دیگری نیز وجود دارند. هر علت باید به دقت تشخیص داده شود تا بتوان روش درمانی مناسب آن را ارائه نمود. بسیاری از محققان پزشکی بر این باورند که حتی چند میلیمتر اختلاف طول پاها (یکچهارم اینچ یا حتی کمتر) ممکن است علت اولیه ایجاد درد در قسمت پایین کمر یا ایجاد عوارضی برای رانها شود و فشار زیادی به پاها وارد نماید.
بیشتر بدانید:
تشخیص رعشه (لرزش بدن)
علائم ALS یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک چیست؟