زخم پای دیابتی و انواع آن
زخم پای افرادی که دچار دیابت هستند خود به خود بهبود نمی یابد. در افراد مبتلا به دیابت حتی یک آسیب جزئی میتواند به سرعت به یک عفونت مزمن تبدیل شود. متاسفانه به دلیل تاثیر قند خون بالا بر روند طبیعی بهبود یافتن بدن، تشخیص و درمان زخم های دیابتی بسیار دشوار است. اگر بیماری دیابت دارید قبل از وخیم شدن زخم پای دیابتی حتما مناسب ترین درمان ها را انجام دهید. در این نوشته از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به معرفی انواع زخم پای دیابتی و روش های پیشگیری از آن می پردازیم.
زخم پای دیابتی چیست؟
زخم پای دیابتی عامل عفونت های سیتمیک مانند سلولیت، زخم پای عفونتی و استئومیلیت است. به دلیل پایین بودن ایمنی بدن بیماران دیابتی، احتمال ابتلا به عفونت های موضعی و سیستماتیک در آنها بیشتر است؛ بنابراین برای رفع مشکل باید در اسرع وقت به مصرف داروهای آنتی بیوتیکی و درمان دبریدمان اقدام کنید. میزان دقیق قند خون هم باید به دقت کنترل شود. هدف از درمان سرعت بخشیدن به روند بهبودی و کاهش احتمال عفونت یا جلوگیری از عود عفونت است.
زخم پای دیابتی درست مثل هر زخم دیگری به وجود میاید. این زخم ممکن است در اثر یک بریدگی، خراشیدگی، تاول یا هر آسیب جزئی دیگری به وجود آید. زخم های معمولی طی چند روز به طور طبیعی بهبود می یابند اما زخم پای دیابتی به دلیل گردش خون آهسته و آسیب عصبی ناشی از دیابت به راحتی بهبود نمیابد. زخم پای دیابتی دچار عفونت میشود و این عفونت به لایه های عمیق تر پوست سرایت میکند. در نتیجه زخم های دیابتی معمولا منجر به ورم های چرکی، عفونت استخوان و سایر مشکلات حاد میشود.
مطالعه بیشتر : راهکارهایی برای پیشگیری و درمان و آب آوردن زانو
چرا افراد مبتلا به دیابت معمولا دچار زخم پا میشوند؟
دیابت با محدود کردن کارایی بدن و کاهش سرعت آن روند بهبودی بدن را مختل میکند. میزان بالای قند خون مزمن باعث اختلال در عملکرد گلبول های سفید خون و کاهش تعداد آنها میشود. بدون گلبول های سفید خون، عفونت به راحتی در بدن ریشه میکند و به هر زخمی سرایت میکند. دیابت همچنین باعث کاهش جریان خون و در نتیجه تشدید زخم میشود. گردش خون سریع و مداوم برای کمک به گلبول های قرمز خون جهت رساندن مواد مورد نیاز به زخم ضروری است. بیمارن دیابتی به دلیل سرعت گردش خون پایین در برابر عفونت ها زخم ها آسیب پذیرتر میشوند.
البته دیابت باعث آسیب شدید عصبی هم میشود؛ بنابراین بیمار ممکن است زخم های عفونی که دیر درمان میشوند را روی بدن خود احساس نکند حتی اگر آن زخم آسیب جدی به بدن بیمار وارد کرده باشد. با توجه به اینکه پاها به طور مداوم فشار زیادی را تحمل میکنند و به دلیل پوشیدن کفش ها و جوراب های تیره و مرطوب اولین قسمتی هستند که دچار زخم های دیابتی میشوند.
انواع مختلف زخم های دیابتی
- زخم های نوروپاتیک: این زخم ها درجایی ایجاد میشوند که عصب محیطی دیابتی وجود دارد اما ایسکمی ناشی از بیماری شریان محیطی وجود ندارد.
- زخم های ایسکمیک: این زخم ها در جایی ایجاد میشوند که بیماری شریان محیطی بدون دخالت نوروپاتی محیطی دیابتی وجود داشته باشد.
- زخم های عصبی: این زخم ها در جایی ایجاد میشوند که که فرد هم نوروپاتی محیطی و هم ایسکمی ناشی از بیماری سریان محیطی داشته باشد.
تشخیص صحیح علت زخم دیابتی تاثیر مهمی بر روند درمان آن دارد.
علائم زخمهای دیابتی
زخم ها ممکن است در قسمت های مختلف بدن ایجاد شوند اما بیماران مبتلا به دیابت در برابر بریدگی ها، خراش ها و زخم های روی پا آسیب پذیرتر هستند. در واقع آسیب پای بیماران دیابتی شایع ترین علت بستری شدن این افراد در بیمارستان است. هر بیمار مبتلا به دیابت باید بداند که چگونه زخم پای دیابتی را تشخیص دهد تا روند پیشرفت آن قبل از نیاز به قطع عضو متوقف شود.
آیا شما دچار زخم پای دیابتی هستید؟
ممکن است شما به دلیل آسیب عصبی و گردش خون ضعیف قادر به تشخیص زخم پای خود نباشید. بهترین روش برای تشخیص زخم های دیابتی این است که هر روز پاهایتان را بررسی کنید. مخصوصا امتداد پاشنه پا، پایین انگشت شست پا و پنجه پا.اقدام فوری برای درمان میتواند باعث کاهش زمان و هزینه درمان زخم پا و کاهش دوران بستری در بیمارستان شود. درمان زخم پای دیابتی را حتما تا زمانی که به طور کامل بهبود یابد ادامه دهید چون عفونت ناشی از زخم پای دیابتی به بافت ها و استخوان های اطراف سرایت میکند و در صورت عدم درمان میتواند باعث قطع عضو شود.
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
در صورت مشاهده ی هر یک از علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- خارج شدن آب و عفونت از پا که باعث لکه شدن جوراب یا کفش شما میشود
- تورم غیر عادی
- تحریک و قرمزی
- بوی بد یک یا هر دو پا
- بافت سیاه اطراف زخم روی پا
- پینه گسترده در اطراف یا داخل زخم
پیشگیری از زخم دیابتی
با رعایت نکات زیر میتوانید خطر ابتلا به زخم پا را کاهش دهید:
- ترک سیگار
- کاهش مصرف الکل
- کاهش کلسترول بالا
- کنترل سطح گلوکز خون
- پوشیدن کفش و جوراب مناسب
- بررسی هر روز پاها، به خصوص کف پا و بین انگشتان پا برای پی بردن به هرگونه بریدگی، کبودی، ترک، تاول، قرمزی، زخم و سایر علائم و ناهنجاری ها.
مطالب پیشنهادی:
تشخیص علل و درمان داغی کف پا
چه کنیم که عمر زانوهایمان بیشتر بشود؟
بررسی درمان های غیر جراحی صدا دادن مفصل شانه