پای پرانتزی چیست؟
هنگامی که فرد قوزک پای خود را در حالت ایستاده به هم متصل کند و فاصلهی بین زانوهای فرد، از حالت طبیعی بیشتر باشد، در این حالت فرد دچار ژنوواروم (genu varum) یا پای پرانتزی است. بازهای انحراف 5 تا 7 درجهای طبیعی است و بیش از آن بعنوان پای پرانتزی در نظر گرفتهمیشود. این پدیده در دوران پس از تولد تا 2 سالگی، پدیدهای طبیعی است که جای نگرانی چندانی ندارد اما تداوم این حالت پس از 2 سالگی نیاز به درمان خواهد داشت.در این مقاله از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان درباره این عارضه توضیحاتی ارائه خواهیم داد.
علت ایجاد پای پرانتزی چیست؟
پای پرانتزی پدیدهای رایج در افراد تازه متولدشده است، زیرا استخوانها و مفاصل آنها در حال رشد است و هنوز همهی ساختارها در جایگاه ثابت خود قرار نگرفتهاند. پس نیازی به درمان جدی در دوران طفولیت نیست و زمانی که کودک در دورهی 12 تا 18 ماهگی شروع به راهرفتن کند پاهای کودک معمولا صاف خواهدشد. در صورتی که کودک پس از سن دو سالگی دارای پای پرانتزی باشد حتما باید با پزشک مشورت کرد.
علت ایجاد این پدیده در دوران نوجوانی میتواند راشیتیسم باشد. راشیتیسم یک بیماری است که در آن به علت کمبود ویتامین D ساختار استخوان نرم و منعطف میشود.
در بزرگسالان، آرتروز میتواند هم علت و هم معلول پای پرانتزی باشد، زیرا زمانی که غضروف داخل زانو تخریب شود، میتواند باعث خمیدگی زانو به سمت بیرون شود که در نتیجهی این پدیده، آسیب بیشتری به زانو وارد میشود.
دلایل دیگر ایجاد این پدیده شامل موارد زیر است:
- راهرفتن زودرس کودک
- نشستن بصورت W که به اصطلاح نشستن دابیلیوشکل نام دارد
- چاقی یا اضافه وزن
- عفونت استخوان
- تومورهای استخوانی
- زخم و آسیب فیزیکی و جوشخوردن نامناسب در پاسخ به آن
- بیماریهایی مانند پاژت استخوان، آکوندروپلازی و بیماری بلانت (Blount’s disease)
- دیسپلازی استخوانی و رشد غیرطبیعی استخوان
- مسمومیت با سرب
- مسمومیت با فلوراید
برای مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر مهدی احمدی و سمیرا عشاقی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان کلیک کنید.
بیشتر بدانید:
عوارض کوتاهی پا (اختلاف طول پاها)
درمان انحراف و جابجایی کشکک زانو