مینیسک و آسیب های آن

مینیسک و آسیب های آن | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

آشنایی با مینیسک و آسیب های آن

در این بخش از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان قصد داریم شما را با مینیسک و آسیب های آن اشنا کنیم. زانو دارای دو مینیسک داخلی به شکل C لاتین و منیسک خارجی به شکل O لاتین است. این ساختمان از جنس فیبری غضروفی ( فیبروکارتیلاژ ) میباشد که بین دو استخوان فمور ( ران ) و تیبیا ( درشت نی ) قرار گرفته است. منیسکها در تمامی حرکات زانو مشارکت داشته و نقش بسیار مهمی در تعدیل نیروهای مضر مفصلی دارند . به عبارتی میتوانند با کاهش نیروهای مضر به حرکت بهتر مفصل کمک کنند.

آسیب های مینیسک اغلب ناشی از ترکیب فشار و چرخش در زانو است . هنگامی که پنجه و ساق پا نسبت به ران چرخش خارج داشته باشند مینیسک داخلی بیشتر آسیب می بیند. و هنگامی که پنجه و ساق پا به سمت داخل چرخش داشته باشند مینیسک خارجی بیشتر آسیب می بیند. این آسیب ها می‌توانند هنگام خم شدن مفصل و یا باز شدن ناگهانی بعد از خم بودن اتفاق بیفتد. در این حالت مینیسک بین دو استخوان دچار گاز گرفتگی میشود. و در این وضعیت اگر نیروی چرخشی یا پیچشی اضافه گردد ، مینیسک به دام افتاده ، از مرکز کنده و پاره میشود.

به لحاظ شیوع آسیب مینیسک داخلی 5 برابر مینیسک خارجی است. و این بیشتر به خاطر اتصالات بیشتر مینیسک داخلی و نیز تحمل بیشتر وزن در این ناحیه است.

ترکیب اسیب منیسک داخلی و رباط صلیبی و رباط داخلی بنام Unhappy triad معروف است.

انواع آسیب مینیسک

در آسیب شناسی مینیسک به لحاظ شکل آن انواع مختلفی از جمله : پارگی عرضی افقی , طولی , شعاعی , دسته سطلی , فلپ , منقاری وجود دارد که نوع عرضی بیشتر در سالمندان و در آسیبهای ورزشی بیشتر طولی دیده میشود.

پارگی مینیسک زانو | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

علایم بالینی آسیبهای زانو و بخصوص مینیسکها شامل :

قفل کردن، خالی شدن، تورم ( بخصوص 24 ساعت بعد از اسیب )، و محدودیت های حرکتی من جمله در 20 تا 30 درجه باز کردن و یا خمش انتهایی زانو است زیرا در این حالت منیسکها تحت فشار قرار می گیرند.

 

صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

روشهای تشخیص

روشهای تشخیصی بالینی توسط پزشک و فیزیوتراپیست قابل انجام بوده و تشخیص قطعی توسط ام آر آی و دیگر روشهای پاراکلینیکی می باشد.

در صورت تشخیص پارگی در منیسک با توجه به اینکه آسیب در قسمت محیطی مینیسک که حاوی رگهای خونی مناسبتری میباشد. میتواند با نتایج قابل قبولی از درمان غیر جراحی همراه باشد که توسط فیزیوتراپیست و به توصیه جراح ارتوپد انجام میگردد. اما در مواردی که آسیب در ناحیه مرکزی بوده که به لحاظ خونی کامل نیست. احتمالا درمان غیر جراحی نتیجه بخش نبوده و به تشخیص جراح جراحی انجام میگردد.

روند درمان جراحی را جراح حین عمل آرتروسکوپی تعیین مینماید. و آن میتواند شامل برداشتن قسمتی از منیسک ویا در موارد شدید کل منیسک باشد. ولی در بعضی موارد ممکن است که جراح تشخیص دهد که منیسک احتمال ترمیم داشته و در این موارد وی با بخیه های ریزی که در بافت آسیب دیده منیسک میکند لبه های آن را به هم میدوزد تا با گذر زمان و زیر نظر فیزیوتراپیست کارآزموده در کلینیک روند بعدی درمان انجام گردد.

 


مطالب پیشنهادی:

علل و درمان پارگی عضله ساق

تشخیص آسیب رباط صلیبی

فيزيوتراپی در آسیب رباط صلیبی (A.C.L)

مینیسک و آسیب های آن
Scroll to top