عوامل و علائم انواع کشیدگی و پارگی تاندون شانه چیست؟
پارگی جزئی یا کامل تاندون شانه بالا بردن و حرکت بازو را دشوار میکند. ممکن است درد شانه و ضعف بازو داشته باشید. آسیبهای تاندون شانه، اغلب مربوط به افزایش سن است. استراحت، مسکن ها و فیزیوتراپی میتواند به درمان این عارضه کمک کند. برخی از افراد به منظور اتصال مجدد روتاتور کاف پاره شده نیاز به جراحی دارند. قصد داریم تا در ادامه مطلب امروز سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به مطالعه و بررسی عوامل و علائم انواع کشیدگی و پارگی تاندون شانه بپردازیم.
آشنایی با روتاتور کاف
شانه انعطاف پذیرترین مفصل بدن است. روتاتور کاف مجموعهای از چهار عضله و تاندون است که به حرکت و تثبیت مفصل شانه کمک میکند:
- سوپرااسپیناتوس، کمک میکنند تا بازو به بالا برود یا بچرخد.
- اینفرااسپیناتوس، این عضله بازو را به خارج میچرخاند.
- ساب اسکاپولاریس، انقباض این عضله موجب چرخش داخلی بازو میشود.
- ترس مینور، این عضله با انقباض خود بازو را به خارج میچرخاند.
- هر روز این تاندونها و عضلات شانه تحت فشار زیادی قرار میگیرند.
این مطلب را نیز بخوانید : بررسی علل بروز التهاب مفصل زانو
انواع مختلف پارگی تاندون شانه
در بسیاری از موارد، پارگی تاندونها با فرسایش شروع میشود. با پیشرفت آسیب، گاهی اوقات با بلند کردن یک جسم سنگین، تاندون ممکن است به طور کامل پاره شود.
پارگی جزئی
به این نوع پارگی، پارگی ناقص نیز گفته میشود. این نوع پارکی به تاندون آسیب میرساند، اما آن را به طور کامل قطع نمیکند.
پارگی تمام ضخامت
به این نوع پارگی، پارگی کامل نیز میگویند. تمام تاندون از استخوان جدا میشود. با پارگی تمام ضخامت، اساسا یک سوراخ در تاندون ایجاد میشود.
دلایل بروز پارگی تاندون شانه
دو دلیل اصلی برای پارگی تاندون شانه وجود دارد: آسیب و فرسایش.
پارگی حاد یا شدید
اگرشما به صورت شدید برروی زمین بیفتید ویا یک وزنه سنگین را با حرکات سریع ازروی زمین بلند کنید میتوانید باعث پاره شدن تاندون شوید این نوع پارگی میتواند براثرآسیبهای دیگر شانه مانند شکستگی استخوان ترقوه شانه وجابه جایی شانه هم اتفاق بیفتد.
پارگی با انحطاط و خرابی تاندون
بیشتر پارگی با انحطاط تاندونها به مرور زمان رخ میدهد. خرابی تاندون با افزایش سن ایجاد میشود. پارگی تاندون معمولا درمفصل بازو رایج است. اگر شما در یکی از شانههای خود دچار خرابی تاندون شدید خطر خراب شدن تاندونهای شانه مخالف درصورتی که هیچ دردی هم احساس نشود بسیار زیاد است.
عوامل ایجاد پارگی دژنراتیو یا مزمن روتاتور کاف
استرس مکرر
تکرار حرکات یکسان شانه به دفعات زیاد میتواند عضلات و تاندونهای روتاتور کاف را تحت فشار قرار دهد. بیس بال، تنیس، قایقرانی و وزنه برداری نمونهای از فعالیتهای ورزشی هستند که میتوانند شما را در معرض خطر پارگی در اثر استفاده بیش از حد قرار دهند. بسیاری از مشاغل و کارهای روزمره نیز میتوانند موجب پارگی در اثر استفاده بیش از حد شوند.
کمبود خونرسانی
هر چه مسنتر میشویم، خون رسانی در تاندونهای روتاتور کاف ما کمتر میشود. بدون یک خونرسانی مناسب، توانایی طبیعی بدن به منظور ترمیم آسیب دیدگی تاندون مختل میشود. این در نهایت میتواند به پارگی تاندون منجر شود.
اسپورهای استخوانی
خار استخوانی میتواند در بالای استخوان شانه ایجاد شود. هنگامی که بازوی خود را بلند میکنید، این خارهای استخوانی روی تاندون ساییده میشوند. این برخورد شانه باعث ایجاد اصطکاک بین استخوان و تاندون میشود. در نهایت ممکن است باعث ایجاد پارگی جزئی یا کامل شود.
عوامل افزایش احتمال کشیدگی و پارگی تاندون شانه
عوامل زیر ممکن است باعث افزایش خطر آسیب روتاتور کاف شوند:
سن
هر چه پیرتر میشوید، خطر آسیب روتاتور کاف افزایش مییابد. پارگی روتاتور کاف بیشتر در افراد بالای 60 سال دیده میشود.
مشاغل ساختمانی: مشاغلی مانند نجاری یا نقاشی در خانه نیاز به حرکات مکرر بازو ، اغلب بالای سر دارد که میتواند به مرور زمان به تاندونهای روتاتور آسیب برساند.
سابقه خانوادگی
ممکن است یک مولفه ژنتیکی در آسیبهای روتاتور کاف وجود داشته باشد زیرا به نظر میرسد در خانوادههای خاصی بیشتر دیده میشود.
کشیدن سیگار
سیگار جریان خون و اکسیژن را به بافتهای نرم بدن کاهش میدهد و حساسیت به آسیب را افزایش میدهد و روند بهبود را کند میکند. سیگار کشیدن همچنین میتواند تقویت عضلات و جلوگیری از آسیبهای بعدی را دشوار کند.
علائم پارگی و کشیدگی تاندون شانه
پارگی ناگهانی ناشی از تصادف باعث درد فوری و شدید شانه و ضعف بازو میشود. با پارگیهای دژنراتیو، ممکن است درد خفیفی داشته باشید که با مسکنهای بدون نسخه بهبود مییابد. با گذشت زمان، درد بدتر میشود و مسکنها دیگر اثری ندارند. همه افراد درد ندارند، اما بیشتر افراد درجاتی از ضعف بازو و شانه را دارند.
علائم پارگی تاندون شانه عبارتند از:
- دشواری و درد ناشی از بالا بردن بازو
- صداها یا احساسات هنگام حرکت دادن بازو یا صدای کلیک کردن.
- شانه درد که در شب یا هنگام استراحت دادن به بازو بدتر میشود.
- ضعف شانه و داشتن مشکل در بلند کردن وسایل.
سوالات متداول پیرامون انواع کشیدگی و پارگی تاندون شانه
درمانهای غیرجراحی چقدر موثر هستند؟
درمانهای غیرجراحی میتوانند علائم پارگی روتاتور کاف را در برخی افراد، نه همه، تسکین دهند. برخی از متغیرهایی که میتوانند بر احتمال موفقیت درمان تأثیر بگذارند عبارتند از اندازه پارگی روتاتور کاف و مدت زمانی که علائم را تجربه کردهاید.
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان را در ایسنتاگرام دنبال کنید
جراحی چه زمانی لازم است؟
تعیین اینکه چه زمانی جراحی لازم است به عوامل مختلفی بستگی دارد. در مورد نیاز به جراحی یا بکارگیری درمانهای غیرجراحی، با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتیتان صحبت کنید. همانطور که در بالا گفته شد، تمام پارگیهای روتاتور کاف برای تسکین علائم نیاز به جراحی ندارند.
چه زمانی باید با پزشک تماس بگیرم؟
در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید باید با ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی تماس بگیرید:
- درد مزمن شانه و بازو،
- دردی که در شب بدتر میشود یا خواب را مختل میکند.
- قرمزی، تورم یا حساسیت در ناحیه مفصل شانه،
- ضعف شانه یا بازو.
مطالب پیشنهادی:
علت تورتیکولی یا کجی گردن در بچه ها
شناسایی و درمان بروز درد شانه در بارداری
بررسی دلایل و نشانه های آب آوردن زانو