علائم تنگی کانال نخاع کمر

علائم تنگی کانال نخاع کمر | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

علائم تنگی کانال نخاع کمر چیست؟

یکی از علل شایع درد پا و کمر، تنگی کانال نخاعی است.همزمان با بالا رفتن سن، ستون فقرات نیز دچار تغییراتی میشود،این تغییرات فرسایشی ناشی از فرایند طبیعی افزایش سن به تنگی کانال نخاع منجر می‌شود. امروز در ادامه این مطلب از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به بررسی علائم تنگی کانال نخاع کمر و نکاتی پیرامون تنگی کانال نخاع کمر خواهیم پرداخت.

درد کمر و پشت بدن:

کمر درد از علائم تنگی کانال نخاعی است که تمام بیماران مبتلا آن را تجربه نمی‌کنند. بروز این درد به شدت آرتروزبستگی دارد.بعضی از بیماران هیچگونه علایمی از کمر درد ندارند و وقتی تنگی نخاع به اطلاع ایشان رسانده می شودباور نمی کنند که این مشکال را دارند.عصب‌های نخاعی حس‌های بخش‌های خاصی از بدن را تقویت می‌کنند، بنابراین فشار روی اینعصب‌ها گاهی درد ناحیه‌های تحت پوشش را به دنبال دارد. درد باسن، که در پایین پا منتشر می‌شودو به عارضه سیاتیکا یا سیاتیک موسوم است، نیز ناشی از عوارض تنگی کانال نخاعی است.

درد سوزشی در باسن یا پاها (سیاتیک) :

فشار روی عصب‌های نخاعی درد را در ناحیه‌های تحت پوشش این عصب‌ها برمی‌انگیزد.این درد سوزشی معمولاً از باسن شروع می‌شود وتا پایین پا منتشر می‌شود و در نهایت به کف پا می‌رسد.

مطالعه بیشتر : روش های درمانی التهاب مفصل زانو

بی‌حسی یا گزگز باسن یا پاها :

در نتیجه افزایش فشار روی عصب‌ها، بیمار مبتلا به تنگی کانال نخاع علاوه بر درد سوزشیدچار بی‌حسی و گزگز نیز می‌شود. اگرچه تمام بیماران هر دو علامت درد سوزشی و بی‌حسی و گزگز را تجربه نمی‌کنند.

ضعف پاها یا “افتادگی پا” :

به محض رسیدن فشار به میزان مشخص، یک یا هر دو پا دچار ضعف می‌شود.برخی بیماران بندرت با افتادگی پا روبه‌رو می‌شوند یا احساس می‌کنند که پایشان هنگام راه رفتن روی زمین کشیده می‌شود.

حقایقی در رابطه با تنگی کانال نخاعی

آرتروز ستون فقرات

تنگی کانال نخاعی عمدتا در اثر آرتروز ستون فقرات ایجاد می شود. و یک پدیده فرسایشی است لذا در سنین بالای 50 سال بیشتر رایج است. تغییرات فرسایشی و تخریبی ستون فقرات در 95 درصد افراد بالای 50 سال به چشم می‌خوردولی در تعدادی از این افراد میزان این تخریب به اندازه ای خواهد بود که علایم ایجاد می کندلذا صرف دیدن تخریب و فرسایش ستون فقرات تایید کننده وجود تنگی کانال نخاعی نیست وشرح حال و معاینه بیمار بسیار با اهمیت است.تنگی کانال نخاع بیشترین میزان شیوع را در میان سالمندان بالای 60 سال دارد.فشار روی ریشه‌های عصب در میان زنان و مردان به یک اندازه رواج دارد.

معاینه بالینی بیمار

شرح حال و معاینه بالینی بیمار مهمترین عامل تشخیصی در این بیماران است. و برای تثبیت تشخیص از MRI استفاده می شود. به گفته بسیاری از متخصصان جراح ستون فقرات تعداد اندکی از بیماران هنگام تولد از مشکلات مادرزادی کمر رنج می‌برندکه در نهایت به تنگی کانال نخاعی کمری، از نوع مادرزادی، منجر می شود. تنگی کانال نخاع مادرزادیغالباً در مردان بروز می‌یابد. بیماران معمولاً در سنین بین 30 تا 50 سالگی برای نخستین بار با علائمی مواجه می‌شوند.

دلایل اصلی تنگی کانال نخاع | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی

عدم درمان قطعی

هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد ولی روشهای درمانی مناسبی برای بهبود بیمار از دارو درمانی ،فیزیوتراپی ،ورزش درمانی گرفته تا روشهای تزریق و جراحی به این بیماران کمک خواهد کرد.

ورزش منظم

بهترین درمان در این بیماری ورزش منظم جهت افزایش قدرت عضله و بخصوص بهبود انعطاف پذیری عضله است.

نوع درمان

انتخاب نوع درمان به شدت تنگی کانال و کیفیت زندگی شما دارد. مثلا در بیمار مسنی که تنگی کانال نخاعی داردو با دویست قدم پیاده روی نیاز به نشستن و استراحت پیدا می کند و در زندگی روزمره خود فعالیتش باهمین میزان راه رفتن انجام می شود. بهترین کار ورزش است.ولی در بیمار فعالی که تمایل به ورزش دارد و تنگی کانال باعث فعالیت در همان حد دویست قدم شده است. ابتدا از ورزش سپس روشهای تزریقی مانند اپی دورال و… استفاده می شود و در صورت عدم بهبودی جراحی باید انجام شود.

صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

جراحی ستون فقرات

انجام عمل جراحی ستون فقرات برای کمتر از 5 درصد بیماران مبتلا به تنگی نخاع ضرورت داشته و موثر است.

نظر انجمن جهانی روماتولوژی ارتوپدی وطب فیزیکی و ستون فقرات:

جراحی ممکن است باعث کاهش علایم بیماران تنگی نخاع شود ولی درمان قطعی تنگی نخاع نیست و ممکن است علایم تنگی کانال نخاعی عود مجدد کند.

کاهش درد هنگام نشستن یا رو به جلو خم شدن:

بر اساس مطالعات انجام شده بر روی مهره‌های کمری، خم شدن رو به جلو فضای نخاع را افزایش می‌دهد. و فشار ازروی نخاع برداشته می شود. درد بسیاری از بیماران مبتلا به تنگی کانال نخاع با رو به جلو خم شدن، به ویژه در حالت نشسته، کاهش می‌یابد.درد معمولاً هنگام برخاستن و ایستادن و راه رفتن تشدید می‌شود.برخی بیماران گزارش داده‌اند که می‌توانند با تکیه کردن روی چرخ خرید راه بروند یا این که از دوچرخه ثابت استفاده کنند.

بااین حال پیاده‌روی در مسافت بیش از دویست یا سیصد متر به باعث تشدید ضعف یا درد شدید خواهد. شدنیاز بیمار به خم شدن و ایستادن یا استراحت های مکرر در اثر گرفتگی عضلات پا یا مور مور و گزگز آنها را بعنوان گرفتگی مکرر یاIntermittent Claudication می شناسند که علامت اصلی تنگی کانال نخاعی است.اختلال در فعالیتهای جنسی و کاهش حس جنسی که ممکن است بیشتر د آقایان بروز نماید.اختلال در کنترل ادرار و مدفوع که بسیار نادر است و ممکن است نیاز به جراحی برای بیمار ضرورت پیدا کند.

 


مطالب پیشنهادی:

درمان پارگی و کشیدگی تاندون شانه

پیشگیری از کمردرد در پایین ستون فقرات

درمان تورتیکولی یا کجی گردن در بچه ها

علائم تنگی کانال نخاع کمر
Scroll to top