روش های تشخیص و درمان فلج مغزی

روش های تشخیص و درمان فلج مغزی | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

روش های تشخیص و درمان فلج مغزی

در نوشته قبل از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان علل و علائم فلج مغزی را مورد بررسی قرار داده ایم. در این نوشتار به روش های درمان آن میپردازیم. اما قبل از آن شمار ا با راه های پیشگیری آن آشنا می کنیم . تا پایان همراه ما باشید

پیشگیری

راه پیشگیری از بیشتر موارد فلج مغزی وجود ندارد ، اما می توانید با کاهش خطرات از بروز آن جلوگیری نمایید. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید ، می توانید برای حفظ سلامتی و به حداقل رساندن عوارض بارداری موارد ذیل را در نظر داشته باشید. واکسناسیون انجام شود.به طور مثال واکسینه شدن در برابر بیماری هایی مانند سرخچه ، ترجیحاً قبل از بارداری ، ممکن است از عفونت و عوارض جنینی حاصل از آن جلوگیری نماید.

مراقب از سلامتی در طی بارداری و رعایت اصول بهداشتی

رعایت مراقبت های قبل از تولد ومراجعه منظم به پزشک در دوران بارداری ( مراجعه منظم به پزشک می تواند از زایمان زودرس ، وزن کم هنگام تولد و عفونت جلوگیری کند) رعایت نکات ایمنی ( با تهیه صندلی ماشین ، کلاه ایمنی دوچرخه ، حفاظ مناسب جهت تخت کودک و نظارت و مراقبت می توان از آسیب های وارده به سرکودک جلوگیری کنید) خودداری از مصرف الکل ، تنباکو و سیگار و داروهای غیرمجازخودداری کنید.

تشخیص فلج مغزی

علائم و نشانه های مربوط به فلج مغزی می توانند به مرور آشکار شوند ، بنابراین ممکن است تا چند ماه پس از تولد تشخیص داده نشود. اگر پزشک خانواده یا متخصص اطفال کودک شما در خصوص ابتلا وی به فلج مغزی مشکوک شود ، پس از ارزیابی علائم و نشانه های کودک وکنترل رشد و نمو وی و بررسی سابقه پزشکی کودک و انجام معاینه فیزیکی، ممکن است شما را به فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان ، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی کودکان یا متخصصین دوره دیده در خصوص رشد و تکامل کودک ارجاع دهد. و ممکن است برای تشخیص قطعی ورد سایر علل احتمالی آزمایشات و تست های تشخیصی زیر انجام شود:

تصویر برداری مغزی

: MRI

با استفاده از این روش تصویر برداری محل های آسیب دیده و مناطق دارای بافت غیر طبیعی مغزآشکار می شوند. این تست بدون عارضه است اما انجام آن ممکن است حدود یک ساعت طول بکشد و کودک احتمالاً قبل از آن بیهوشی عمومی یا آرام بخش سبک دریافت خواهد کرد.

سونوگرافی جمجمه:

این روش را می توان در دوران نوزادی انجام داد. در سونوگرافی جمجمه از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصاویر مغز استفاده می شود. این روش دقیق نیست ولی با توجه به سریع و ارزان بودن آن می توان به عنوان روشی اولیه جهت ارزیابی کودک استفاده نمود.

الکتروانسفالوگرام: (EEG)

در صورتی که کودک حرکات مشکوک به تشنج داشته باشد و یا مبتلا به تشنج باشد جهت ارزیابی بیشتر کودک می توان از نوار مغزی جهت ثبت فعالیت های الکتریکی مغز استفاده نمود.

تست های آزمایشگاهی:

ممکن است از آزمایش خون ، ادرار یا پوست برای بررسی مشکلات ژنتیکی یا متابولیکی استفاده شود.

بررسی های تکمیلی :
  • بررسی بینایی
  • بررسی شنوایی
  • بررسی گفتار و زبان
  • بررسی توانایی ذهنی
  • بررسی تکامل
  • بررسی حرکت

روش های تشخیص و درمان فلج مغزی | متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان

درمان

کودکان و بزرگسالان مبتلا به فلج مغزی به مراقبت های طولانی مدت تحت سرپرستی تیم مراقبت پزشکی نیاز دارند. علاوه بر متخصص اطفال وفوق تخصص مغز و اعصاب کودکان، انواع درمانگران و متخصصان بهداشت روان نیز در تیم مراقبتی کودک قرار می گیرند.

درمان های دارویی

داروهایی که اسپاستیسیته عضلات را کاهش می دهند، برای بهبود توانایی های عملکردی ، درمان درد و مدیریت عوارض استفاده می شوند.

تزریق عضلانی

گاهی جهت کاهش اسپاسم در یک یا چند عضله می توان از تزریق سم بوتولینیم توکسین (دیسپورت یا بوتاکس ) سود برد.از عوارض آن می توان به درد در محل تزریق ،علائم خفیف شبیه آنفولانزا و عوارض جدی ای شامل دشواری تنفس و بلع اشاره نمود.این تزریق در کودکانی که فعال تر هستند اثر بیشتری خواهد داشت،در کودکان با قلج هر چهار اندام باید با احتیاط و در شرایط خاص تجویز شود.

شل کننده های عضلانی خوراکی

داروهایی مانند دیازپام ، دانترولن ، باكلوفن و تیزانیدین اغلب برای شل كردن عضلات استفاده می شود از عوارض جانبی این داروها می توان به خواب آلودگی ، تغییرات فشار خون و خطر آسیب کبدی اشاره کرد که نیاز به نظارت و مراقبت دارد.

درمان های توانبخشی

انواع روش های درمانی با هدف بازتوانی که نقش مهمی در درمان فلج مغزی دارند شامل :

فیزیوتراپی

شامل تمرینات عضلانی که می تواند به قدرت ، انعطاف پذیری ، تعادل ، رشد حرکتی و تحرک کودک کمک کنند .

کار درمانی جسمی

در جهت کسب استقلال در فعالیتهای روزمره و کارهای روزمره در خانه ، مدرسه و جامعه عمل می نماید.

گفتاردرمانی

آسیب شناسان گفتار و زبان به بهبود توانایی کودک در صحبت واضح یا برقراری ارتباط با استفاده از زبان اشاره کمک می نمایند در صورت دشوار بودن ارتباط ، آنها می توانند استفاده از وسایل کمک ارتباطی مانند رایانه را آموزش دهند. گفتاردرمانی همچنین می تواند مشکلات مربوط به غذا خوردن و بلع را برطرف کند.

بازی درمانی

برخی از کودکان از فعالیت های ورزشی، تفریحی یا رقابتی منظم یا متناسب با شرایط کودک مانند سوارکاری درمانی یا اسکی بهره مند می شوند. این نوع درمان ها می تواند به بهبود مهارت های حرکتی ، گفتاری واحساسی کودک کمک کند.

روشهای جراحی

برای کاهش اسپاسم عضلانی یا اصلاح ناهنجاری های استخوانی ناشی از آن ممکن است به جراحی های ارتوپدی نیاز باشد. که این روش درمانی در جهت قرارگیری مفاصل و استخوان ها در موقعیت صحیح در زمان لازم اسنفده می گردد.

صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان


بیشتر بدانید:

داروهای ضد التهابی غیر استروییدی

بررسی علل و علائم فلج مغزی

درمان التهاب فاشیای کف پا یا خار پاشنه

روش های تشخیص و درمان فلج مغزی
Scroll to top