بررسی دلایل اصلی تنگی کانال نخاع
تنگی کانال نخاع زمانی رخ میدهد که فضای اطراف نخاع تنگ شود در نتیجه نخاع و ریشههای اعصاب نخاعی تحت فشار قرار گرفته و بیمار دچار درد، بیحسی یا ضعف در پاها میشود. در ادامه این مطلب از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به بررسی دلایل اصلی تنگی کانال نخاع خواهیم پرداخت.
آرتروزو آرتریت (بیماری التهاب مفصل) رایج ترین علت تنگی کانال نخاعی کمر است. منظور از آرتریت فرسایش و تخریب مفصلهای بدن است.دیسکها در دوران جوانی حاوی مقدار زیادی آب هستند (تصویر سمت چپ)، اما دیسک به موازات افزایش سن، آب خود را از دست میدهد و کوتاهتر و یا حتی متلاشی میشود (تصویر سمت راست). پیامد این تغییرات وارد شدن فشار به مفاصل فاست و ابتلا به آرتریت است. آرتریت ستون فقرات در فرسایش و تخریب دیسکها و از بین رفتن مواد موجود در آن ریشه دارد.
مطالعه بیشتر : علل شکستگی مهره های کمر
دیسکهای کودکان و جوانان حاوی مقدار زیادی آب است، اما هر چه فرد مسنتر میشود،آب دیسک نیز کمتر و در نتیجه دیسک ضعیفتر میشود. این مشکل باعث میشود تا فضای دیسک نشست کندو ارتفاع دیسک کاهش یابد.فرسایش دیسک به نوبه خود به باعث بروز دو مشکل می شود، نخست آن که وزن به مفصلهای فاست منتقل میشودو دوم این که فضای کانالهای دربرگیرنده اعصاب کوچکتر میشوند.
وارد شدن فشار مضاعف
مفاصل فاست نیز در نتیجه تحمل فشار مضاعف به تدریج تخریب میشوند و مشابه موارد مفصل زانو یا مفصل ران،بیمار مبتلا به آرتریت میشود. غضروف پوشش دهنده و محافظ مفصلها نیز فرسوده میشود؛فرسایش کامل غضروف موجب سایش دو استخوان روی یکدیگر میشود.بدن در واکنش به از بین رفتن غضروف و برای جبران این نقص و حمایت از مهرهها شروع به تشکیل استخوان جدید درمفصلهای فاست میکند. این استخوان اضافی، موسم به خار یا زائده استخوانی، به مرور زمان فضای اختصاصیافته به عبور عصبها را تنگ میکند.
زائدهها یا خارهای استخوانی ناشی از آرتریت کانال نخاعی را تنگ میکند. دیگر واکنش بدن بهآرتروز و آرتریت این است که رباطهای اطراف مفصلهای ناحیه کمر بزرگ میشوند.بزرگتر شدن رباطها نیز فضای مربوط به عصبها را کاهش میدهد. زمانی که فضا آن قدر تنگ شودکه عصبهای نخاعی تحریک شوند، علائم دردناک شروع میشود.
سایر علل تنگی کانال نخاعی :
- فتق دیسک
- تومورها
- قطور شدن لیگامانهای اطراف ستون فقرات
- رشد بیش از حد و غیر متعارف استخوانهای ستون فقرات
- ضربه ها و صدمات به ستون فقرات
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
تشخیص:
- مهترین روش تشخیصی شرح حال و معاینه بیمار است.
- رادیوگرافی ستون فقرات کمک کننده است.
- CTScan در موارد خاص کاربرد دارد.
- MRI در تشخیص تنگی کانال کمک کننده است ولی دیدن تنگی کانال در MRI دلیل بر وخامت اوضاع نیست
- و MRI به پزشک کمک خواهد کرد.
- الکترومیوگرافی یا EMG : در این روش در صورت وجود ضایعه در عصب و عضله تشخیص داده خواهد شد
و در صورت وجود ضایعه در عصب بعنوان یک علامت هشدار دهنده با آن برخورد می گردد.