توانبخشی بیماران مبتلا به سرطان با ورزش
مطالعات ورزش در جمعیت بیماران سرطانی فواید زیادی در مواردی از قبیل شرایط قلبی ریوی، خستگی، کیفیت زندگی، افسردگی و اضطراب نشان داده است. همچنین فواید ورزش روی کارکرد ایمنی مشخص شده است. البته فعالیت فیزیکی تأثیر محافظتی در برابر انواع سرطان ها که مهم ترین آن ها روده و پستان است دارد. چاقی با افزایش خطر مرگ بر اثر سرطان در زنان و مردان مرتبط است. در ادامه مطلب از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به مطالعه توانبخشی بیماران مبتلا به سرطان با ورزش خواهیم پرداخت.
برنامه ورزشی برای جلوگیری از سرطان شامل حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی شدید در ۵ روز یا بیشتر در هفته برای بالغین (ترجیحاً ۴۵ تا ۶۰ دقیقه) و حداقل ۶۰ دقیقه برای کودکان و نوجوانان می باشد.
همچنین برخی داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان می توانند های پروتئین عضلات اسکلتی را کاهش دهند. بهمین دلیل تاکید بر تمرینات ورزشی خفیف و متوسط با شدتی که سبب خستگی نشود در این بیماران مفید خواهد بود.
ورزش برای بیماران تحت درمان با پیوند مغز استخوان
برنامه های ورزشی برای بیماران دریافت کننده پیوند مغز استخوان جهت مقابله با ضعف ناشی از بیماری و بستری طولانی مدت و همچنین تأثیربر عوامل دیگر مانند افسردگی و جدایی از اجتماع تجویز میشوند. ورزش نشسته یا خوابیده عموماً به خوبی تحمل میشود اما تلاش برای انجام ورزش های ایستاده حداقل برای مدت زمانی کوتاه مدت جهت جلوگیری از کوتاه شدن عضلات باید صورت بگیرد.
آسیب ناشی از رادیواکتیو
رادیوتراپی باعث فیبروز و سفتی پوست می شود، انقباض عضلانی و محدودیت مفصل باعث از دست دادن طیف وسیعی از حرکت و عملکرد در فرد می شود. شایع ترین مفاصل مبتلا مفصل شانه بعد از رادیوتراپی زیربغل برای درمان سرطان پستان، مفصل لگن بعد از رادیوتراپی برای بدخیمی های پوستی و گردن پس از درمان برای سرطان سر و گردن هستند.
افت محدوده حرکت ممکن است به علت محافظت از پوست دردناک رادیوتراپی شده شروع شود. و به دنبال آن انقباض عضله و سفتی مفصلی رخ دهد. پیشگیری از این حالت از طریق مراقبت دقیق پوست، تکنیکهای تحریکی بافت نرم و ورزش درمانی تحت نظارت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی می باشد.
بیماران مبتلابه آسیب پوست ناشی از رادیوتراپی باید به آرامی با آب گرم و صابون ملایم شستشو دهند. جلوگیری از قرار گرفتن در معرض آفتاب، مالش (مانند بند، کمربند، یا یقه) و یا مواد شیمیایی تحریک کننده. (مانند عطر و یا دئودورانت ها) در محل آسیب دیده مفید است. موارد خفیف ممکن است با امولسیون هایی مانند روغن بچه یا سایر مواد موضعی بدون الکل، مانند آلوئه ورا بهبود یابد. درحالی که موارد شدیدتر ممکن است نیاز به درمان تخصصی داشته باشند.
توانبخشی مشکلات جنسی
اختلال عملکرد جنسی ممکن است. به عنوان یک اثر اصلی بدخیمی در بدخیمی نواحی تولید مثلی ایجاد شود. اما بیشتر به عنوان یک اثر جانبی درمان اتفاق می افتد. روشهای درمان آن شامل، مشاوره، دارودرمانی و آموزش روشهای جایگزین تحت عنوان توانبخشی جنسی تحت نظارت متخصص طب فیزیکی و یااورواوژیست میتواند صورت گیرد.
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
بیشتر بدانید:
نوروپاتی به دلایل سکته مغزی، ام اس و مصرف الکل
نکات مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروییدی