بررسی تزریق PRP برای آرتروز مفصل زانو
در این بخش از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به بررسی تزریق PRP برای آرتروز مفصل زانو می پردازیم. در یکی از این مطالعات بیمارانی که به طور متوسط 14 ماه زانودرد خفیف را تجربه کرده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. زانوی این بیماران برای بررسی ابتلا به آرتروز توسط MRI مورد بررسی قرار گرفت و پس از این ارزیابیها هر بیمار تحت تزریق PRP قرار گرفت. این بیماران بعد از طی دورههای 1 هفتهای، ۳ماهه، ۶ماهه و ۱ساله دوباره بررسی شدند.
همچنین هر بیمار بعد از یک سال برای دومین بار تحت MRI زانو قرار گرفت. در پایان محققان دریافتند که بیماران پس از این دوره یکساله تزریق PRP درد کمتری نسبت به سال قبل داشتند (اگرچه درد لزوماً از بین نرفته بود) همچنین نتایج حاصل از MRI نشان داد که روند دژنراتیو و تخریب مفصل زانو در اکثر بیماران پیشرفت نکرده بود.
اگرچه در طی این مطالعه بازسازی غضروف زانو برای بیماران تأیید نشد. اما این واقعیت که روند تخریب و دژنراتیو مفاصل زانو بدتر نشده، میتواند موضوعی قابلتوجه باشد. زیرا شواهد نشان میدهد که آرتروز باعث میشود تا هرساله به طور متوسط ۴ تا ۶ درصد از غضروفهای مفاصل زانو از بین بروند.
آیا درمان با PRP برای آرتروز بیخطر و مؤثر است؟
طرفداران PRP ادعا میکنند که این روش در برخی موارد به دلیل تفاوت در فرمولاسیون یا تزریق در درمان موفقیت آمیز علائم شکست خورده است. به عبارت دیگر، فاکتور های خاصی مانند روش های آماده سازی، مقدار PRP تزریق شده، و تعداد دفعات تزریق، میتواند بر اثربخشی این روش تاثیر گذار باشد.
ممکن است درمان PRP مانند سایر درمانهای آرتروز، برای برخی افراد مؤثر باشد؛ اما برای برخی دیگر نه یا همراه با درمانهای دیگر، مانند فیزیوتراپی، بهترین نتیجه را داشته باشد.
آیا PRP برای همه جواب میدهد؟
درست است که برخی مطالعات از تزریق PRP را برای کمشدن درد و التهابات در آرتروز حمایت میکنند. اما مطالعات بالینی زیادی نیز شواهدی محکم برای این موضوع ارائه نمیدهند. در چندین مطالعه بالینی، تزریق PRP و مصرف دارونماها هر دو به یک اندازه تأثیرگذار بودند. و حتی در مطالعاتی که شواهدی مبنی بر اثربخشی PRP ارائه میکنند. تأکید شده است که ممکن است همه بیماران از این روش درمانی سود نبرند.
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
چه کسانی کاندیدای تزریق پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP هستند؟
دانشمندان هنوز در حال بررسی هستند که کدام بیماران مبتلا به آرتروز میتوانند واجد شرایط تزریق PRP باشند. اگرچه که هنوز برای نتیجهگیری زود است، اما تحقیقات نشان میدهد که تزریق PRP برای بیماران جوان و کسانی که هنوز در مراحل اولیه بیماری هستند، میتواند مناسبتر باشد.
این بیماران ممکن است قبلاً درمانهایی مانند استراحت و فیزیوتراپی را امتحان کرده باشند. اما هنوز برای درمانهایی مانند جراحیهای تعویض مفصل آمادگی لازم را نداشته باشند.
نکات قابلتوجهی که باید قبل از تزریق PRP بدانید
هیچ فهرست جهانی پذیرفته شدهای که بتوان بر اساس آن افرادی که واجد شرایط تزریق PRP هستند را شنایی کرد وجود ندارد. اما سازمانهای تخصصی مانند آکادمی جراحان ارتوپدی آمریکا و انجمن بینالمللی پزشکی سلولی، شرایطی را که میتوان برای بهبود آنها درمان بهوسیله تزریق PRP را پیشنهاد کرد ارائه کردهاند. بر اساس این موارد میتوان تصمیم گرفت که آیا شما فرد مناسبی برای این درمان هستید یا خیر.
آینده درمان با PRP
در حال حاضر چندین کارآزمایی بالینی در حال انجام است که میتواند به افزایش دانش در مورد پلاسمای غنی از پلاکت کمک کند. تا زمانی که اطلاعات بیشتری به دست آورده نشود. پزشکان باید بر اساس دادههای تحقیقاتی موجود، تجربه شخصی و ارتباط پزشک و بیمار این درمان را امتحان کنند.