درمان های پوکی استخوان چیست؟
در ادامه این مقاله از سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به بررسی درمان های پوکی استخوان خواهیم پرداخت. برای تشخیص پوکی استخوان، پزشک علائمیمانند درد در مفاصل، کمر درد و مشکل در راه رفتن را بررسی میکند. پزشک آزمایشهای زیر را برای تأیید پوکی استخوان توصیه میکند که عبارتند از:
تست تراکم معدنی استخوان (BMD)
این آزمایش از طریق بررسی اشعه ایکس به مشاهده قطعات استخوانی کمک میکند. همچنین به شناسایی خطر شکستگی استخوان کمک میکند. چگالی سنج دستگاهی است که در آزمایش تراکم استخوان استفاده میشود. DXA (جاذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه) امکان تشخیص حتی درصد کمی از دست دادن استخوان را فراهم میکند. گزینههای تست عبارتند از:
- جاذب سنجی اشعه ایکس با انرژی دوگانه (DXA): DXA بیشتر روی استخوان بازو، انگشت، پاشنه و استخوان ران انجام میشود.
- جاذب سنجی اشعه ایکس با انرژی تکی (SXA): برای اندازه گیری تراکم استخوان پاشنه و مچ دست استفاده میشود.
- جاذب سنجی تک فوتونی (SPA): SPA توده استخوانی مچ دست را اندازه گیری میکند
- جاذب سنجی دو فوتونی (DPA): این آزمایش برای شناسایی از دست دادن استخوان در ستون فقرات، مفصل ران یا کل بدن استفاده میشود.
- توموگرافی رایانه ای کمی (QCT): شباهت زیادی به سی تی اسکن دارد که اندازه گیری تراکم در ستون فقرات یا مفصل ران را امکان پذیر میکند.
- سونوگرافی کمی (QUS): به دلیل سنجش تراکم استخوان در پاشنه، به سونوگرافی پاشنه نیز معروف است.
- توموگرافی کمیمحاسباتی محیطی (PQCT): تراکم استخوان بازو (مچ دست و دست) را اندازه گیری میکند.
مطالعه بیشتر : تفاوت متخصص ارتوپدی و متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
اگرچه تشخیص پوکی استخوان بر اساس نتایج اسکن تراکم مواد معدنی استخوان (DXA) است، اما تصمیم گیری در مورد اینکه شما در صورت وجود چه درمانی میتوانید بر اساس تعدادی از فاکتورها از جمله خطر شکستگی باشد. اگر به دلیل شکستگی دچار پوکی استخوان شده اید، هنوز باید تحت معالجه قرار گیرید تا خطر شکستگیهای بعدی را کاهش دهید.
ممکن است برای درمان پوکی استخوان خود نیازی به مصرف دارو نداشته باشید یا خودتان نخواهید. با این حال، شما باید سطح خوبی از کلسیم و ویتامین D را در بدن خود حفظ کنید. پزشک شما ممکن است تغییر در رژیم غذایی یا مصرف مکمل برای این کار را به شما توصیه کند.
داروهای پوکی استخوان
درمانهای دارویی مختلف و متعددی برای پوکی استخوان وجود دارد. پزشک شما در مورد روشهای درمانی موجود بحث خواهد کرد و مطمئن خواهد شد که داروها برای شما مناسب هستند.
بیس فسفوناتها
بیس فسفوناتها با کاهش سرعت کار سلولهای تجزیه کننده استخوان (استئوکلاستها) کار میکنند. این دارو تراکم استخوان را حفظ میکند و خطر شکستگی را کاهش میدهد. بیس فسفوناتهای مختلفی وجود دارد، از جمله آلندرونات، اتیدرونات، ایباندرونات، ریزدرونات و زولندرونیک اسید. آنها به صورت قرص یا تزریقی تجویز میشوند.
استرانسیم رانلات
به نظر میرسد استرانسیم رانلات هم روی سلولهای تجزیه کننده استخوان و هم سلولهای ایجاد کننده استخوان جدید (استئوبلاستها) تأثیر دارد. اگر بیس فسفوناتها نامناسب باشند، میتواند به عنوان یک درمان جایگزین استفاده شود. استرانسیم رانلات به عنوان پودری حل شده در آب مصرف میشود.
تعدیل کنندههای گیرنده استروژن انتخابی (SERM)
SERMها داروهایی هستند که تأثیر مشابه هورمون استروژن روی استخوان دارند. آنها به حفظ تراکم استخوان و کاهش خطر شکستگی، به ویژه در ستون فقرات کمک میکنند. تنها فرم SERM موجود برای درمان پوکی استخوان رالوکسیفن است. رالوکسیفن هر روز به صورت قرص مصرف میشود.
هورمون پاراتیروئید (PTH) (تری پارتاید)
هورمون پاراتیروئید به طور طبیعی در بدن تولید میشود. میزان کلسیم در استخوان را تنظیم میکند. از درمانهای هورمون پاراتیروئید (هورمون نوترکیب پاراتیروئید انسانی یا تری پارتاید) برای تحریک سلولهایی که استخوان جدید ایجاد میکنند (استئوبلاستها) استفاده میشود. آنها به صورت تزریق تجویز میشوند. در حالی که سایر داروها فقط میتوانند سرعت نازک شدن استخوان را کاهش دهند، PTH میتواند تراکم استخوان را افزایش دهد. با این حال، این دارو فقط در تعداد کمی از افراد استفاده میشود که تراکم استخوان آنها بسیار کم است و سایر روشهای درمانی موثر نیستند.
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
مکملهای کلسیم و ویتامین دی
مکملهای کلسیم و ویتامین D میتوانند برای مردان و زنان مسن مفید باشند و خطر شکستگی مفصل ران را کاهش دهند. داشتن کلسیم کافی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل سالم برای حفظ سلامت استخوانها مهم است. روزانه 700 میلی گرم کلسیم بخورید یا بنوشید. این میزان تقریباً معادل یک پیمانه شیر است. اگر در رژیم غذایی خود کلسیم کافی دریافت نمیکنید، در مورد مصرف مکمل کلسیم از پزشک خود راهنمایی بخواهید. برای تأثیر مناسب بر روی استخوانها و جلوگیری از زمین خوردن یا شکستگی یا در درمان پوکی استخوان، به دوز مناسب کلسیم (1.2 گرم در روز) و ویتامین D (20 میکروگرم) نیاز دارید. این دوزها فقط در تعداد کمی از فرمولاسیونهای مارک دار تجویز شده توسط پزشکان وجود دارد، بنابراین هر قرصی که از طریق نسخه پزشک خریداری میکنید ممکن است کلسیم کافی نداشته و به طور کلی ویتامین D نداشته باشد.
درمان جایگزینی هورمون (HRT)
HRT برای زنانی که یائسه میشوند استفاده میشود زیرا میتواند به کنترل علائم کمک کند. به علاوه، نشان داده شده است که HRT تراکم استخوان را حفظ میکند و خطر شکستگی در طول درمان را کاهش میدهد. با این حال، HRT به طور خاص به عنوان درمانی برای پوکی استخوان توصیه نمیشود و اکنون تقریباً اصلا استفاده نمیشود. این امر به این دلیل است که HRT بیش از این که خطر پوکی استخوان را کاهش دهد، خطر ابتلا به شرایط خاص مانند سرطان پستان، سرطان آندومتر، سرطان تخمدان و سکته مغزی را افزایش میدهد. در مورد مزایا و خطرات HRT با پزشک خود مشورت کنید.
کلسیتونین
کلسیتونین یک هورمون است که توسط غده تیروئید ساخته میشود. سلولهای تجزیه کننده استخوان (استئوکلاستها) را مهار میکند، که باعث افزایش تراکم استخوان میشود. کلسیتونین یا سالکاتونین هر روز به عنوان اسپری بینی یا به صورت تزریقی مصرف میشود. عوارض جانبی شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال است.
درمان تستوسترون
درمان تستوسترون برای مردان زمانی مفید است که پوکی استخوان به دلیل تولید ناکافی هورمونهای جنسی مردانه (هیپوگنادیسم) باشد.
مطالب پیشنهادی:
علل و علائم کمردرد انتهای ستون فقرات
درمان کمر درد در انتهای ستون فقرات