بررسی علل انواع بیرون زدگی دیسک های بین مهره ای
در ادامه این مطلب سایت متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان به بررسی پارگی مینیسک زانو می پردازیم.
دیسک دهیدراته (کم آب)
این دیسک در تصویر ام آر آی “دیسک سیاه” نامیده می شود یعنی دیسک خاصیته اسفنجی خود را از دست می دهد. خاصیت اسفنجی موجب آب گیری و آب دهی دیسک می شود. بدین شکل که هنگامی که فشار به ستون فقرات وارد می شود دیسک آب جذب می کند و سفت تر می شود. و فشار داخل آن بالاتر می رود و با کاهش فشار به ستون فقرات آب جذب شده کاهش می یابد لذا هنگامی که دیسک خاصیت جذب آب و تبادل آن را از دست بدهند اصطلاحا دیسک کم آب یا دهیدراته شده که در نمای ام آر آی سیاه رنگ مشخص می شود. و به آن دیسک دهیدراته یا “سیاه ” می گویند و این حالت پیش زمینه بیماری های دیسک می باشد.
ترک های دیسک
به طور کلی در جداره دیسک همواره ترک هایی ایجاد میشوند و این ترک ها ترمیم می شوند منتها با افزایش سن قدرت ترمیم شدن ترک های دیسک کاهش می یابد لذا یک سری ترک در جهت طولی و عرضی در دیسک ایجاد می شود و دیسک را مستعد به کم آبی و فتق می کند. زمینه های ژنتیک در ایجاد و افزایش مشکل ترک های دیواره دیسک بسیار دخیل هستند.
برجستگی دیسک کمر Bulging
با ادامه فشارها به ستون فقرات ، ازطریق پارگی های حلقه دیسک هسته ژلاتینی دیسک بیرون می زند (مانند یک تایر برجسته شده خودرو) ولی هسته از جدار دیسک بیرون ریخته نمی شود، به این حالت بالجینگ می گویند.
دیسک جدا شده یا Sequestrated
در حالت های قبل قسمت بیرون زده با یک قسمت دم مانند به دیسک اصلی متصل است. اگر این اتصال قطع شود و قسمت فتق یافته دیسک جدا شود به آن دیسک Sequestrated میگویند.
صفحه اینستاگرام متخصص طب فیزیکی و توانبخشی اصفهان
پارگی کم دیسک یا پروتروژن Protrusion
در این حالت تمام لایه های حلقه دیسک پاره می شود و هسته به بیرون ریخته میشود. اگر مقدار کمی از هسته بیرون ریخته بشود به آن پارگی کم یا پروتروژن میگویند.
پارگی زیاد یا اکستروژن
اگر میزان فتق و بیرون زدگی هسته دیسک از محل دیواره آسیب دیده دیسک زیاد باشد و حجم بیشتری از دیسک بیرون بزند به آن پارگی زیاد یا اکستروژن می گویند.
مطالب پیشنهادی:
تشخیص و درمان دردهای عصبی زانو
روشهای تشخیص و درمان شکستگی ستون فقرات